Державний навчальний заклад
"Мелітопольський торгово—професійний ліцей"


Державна форма власності, ІІ рівень атестації
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА  ХАРАКТЕРИСТИКА Випускника

Держаного навчального закладУ

«МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ   ТОРГОВО-ПРОФЕСІЙНИЙ   ЛІЦЕЙ»

1.      Професія:         5220 Продавець непродовольчих товарів

2.      Кваліфікація: 4 розряд

3.       Кваліфікаційні вимоги

     Повинен знати:

       -        основні види сировини та матеріалів, що використовуються для виготовляння товарів; ознаки сортності, органолептичні методи визначення якості;

       -        правила підготовки товарів до продажу; способи демонстрації товарів;

       -        порядок розшифровки артикулів, маркування товарів штриховими кодами;

       -        порядок та умови маркування товарів внутрішніми кодами;

-        правила зберігання товарів;

-        принципи розміщення, викладки товарів і оформлення внутрішньо магазинних вітрин та прилавкових вітрин;

-        основних постачальників товарів;

-        порядок таврування засобів міри та ваги;

-        порядок розрахунку з покупцями, в тому числі за кредитними картками;

-        правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА;

-        правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів;

-        основи торгового менеджменту; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти:

-        ознайомлюватись з асортиментом товарів на складі, брати участь в прийманні товарів;

-        повідомляти відповідальну особу про надходження товарів, що не відповідають маркуванню, не мають штрихового коду, посвідчення про якість (сертифікат якості);

-        вилучати нестандартні, деформовані, забруднені товари;

-        заповнювати і прикріплювати ярлики цін до товарів;

-        консультувати покупця про ціну товарів, їх споживчі якості;

-        пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також товари супутнього попиту;

        -        контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів;

        -        оформлювати прилавкові та внутрішньо магазинні вітрини;

         -     складати і оформлювати подарункові та святкові набори;

        -        вивчати попит покупців;

        -        брати участь в складанні товарних звітів;

        -        звіряти суми, отримані від реалізації товарів, з показниками касових лічильників;

        -        брати участь в інвентаризації товарів.

     4.      Загальні вимоги:

Повинен:

а.       раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці;

б.      додержуватися норм технологічного процесу;

в.      не допускати браку в роботі;

г.       знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д.      використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених  негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

е.       знати інформаційні технології.

5.      Вимоги до освітнього-кваліфікаційного рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – „Продавець непродовольчих товарів” 3-го розряду:

-        за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційних рівнів без вимог до стажу роботи;

-        за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією „Продавець непродовольчих товарів” 3-го розряду не менше 1 року.

6.      Сфера професійного використання випускника

Торгівля.

Торгівля непродовольчими товарами (за видами).

7.      Специфічні вимоги:

7.1. Вік: після закінчення терміну навчання не менше 18 років.

7.2. Стать: чоловіча, жіноча.

7.3. Медичні обмеження.

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пользователи
Гости сайта