ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА Випускника Держаного навчального закладУ «МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ ТОРГОВО-ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ» 1. Професія: 5220 Продавець непродовольчих товарів 2. Кваліфікація: 4 розряд 3. Кваліфікаційні вимоги Повинен знати: - основні види сировини та матеріалів, що використовуються для виготовляння товарів; ознаки сортності, органолептичні методи визначення якості; - правила підготовки товарів до продажу; способи демонстрації товарів; - порядок розшифровки артикулів, маркування товарів штриховими кодами; - порядок та умови маркування товарів внутрішніми кодами; - правила зберігання товарів; - принципи розміщення, викладки товарів і оформлення внутрішньо магазинних вітрин та прилавкових вітрин; - основних постачальників товарів; - порядок таврування засобів міри та ваги; - порядок розрахунку з покупцями, в тому числі за кредитними картками; - правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА; - правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів; - основи торгового менеджменту; правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни. Повинен уміти: - ознайомлюватись з асортиментом товарів на складі, брати участь в прийманні товарів; - повідомляти відповідальну особу про надходження товарів, що не відповідають маркуванню, не мають штрихового коду, посвідчення про якість (сертифікат якості); - вилучати нестандартні, деформовані, забруднені товари; - заповнювати і прикріплювати ярлики цін до товарів; - консультувати покупця про ціну товарів, їх споживчі якості; - пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також товари супутнього попиту; - контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів; - оформлювати прилавкові та внутрішньо магазинні вітрини; - складати і оформлювати подарункові та святкові набори; - вивчати попит покупців; - брати участь в складанні товарних звітів; - звіряти суми, отримані від реалізації товарів, з показниками касових лічильників; - брати участь в інвентаризації товарів. 4. Загальні вимоги: Повинен: а. раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці; б. додержуватися норм технологічного процесу; в. не допускати браку в роботі; г. знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; д. використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); е. знати інформаційні технології. 5. Вимоги до освітнього-кваліфікаційного рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – „Продавець непродовольчих товарів” 3-го розряду: - за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах другого та третього атестаційних рівнів без вимог до стажу роботи; - за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією „Продавець непродовольчих товарів” 3-го розряду не менше 1 року. 6. Сфера професійного використання випускника Торгівля. Торгівля непродовольчими товарами (за видами). 7. Специфічні вимоги: 7.1. Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років. 7.2. Стать: чоловіча, жіноча. 7.3. Медичні обмеження. |
||
Державний навчальний заклад
"Мелітопольський торгово—професійний ліцей"
Державна форма власності, ІІ рівень атестації
"Мелітопольський торгово—професійний ліцей"
Державна форма власності, ІІ рівень атестації