Державний навчальний заклад
"Мелітопольський торгово—професійний ліцей"


Державна форма власності, ІІ рівень атестації
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3
Головна » Новини

Мужай, прекрасна наша мово!

Як нема без зірок небозводу,

Як блакитні без сонця нема,

Так і мови нема без народу,

і народу без мови нема.

                                                                                                          В.Забаштанський

21 лютого -  День рідної мови.

Україна, український народ, українська мова! Які величні, незрівнянні ні з чим поняття!

Україна, як і українська мова, мають свою історію. Україна… В одному цьому слові бринить жмуток смутку і краси, величі і слави, країна, де найбільше люблять волю і довго не мали її, країна гарячої любові до народу, вікової героїчної боротьби за щастя, рівноправ’я, незалежність.

Мова -  духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Люди говорять різними мовами. їх нараховується приблизно 6 тисяч, на жаль, філологи застерігають, що у ХХІ столітті щонайменше 40% цих мов вимруть. А це страшна втрата для людства, бо кожна мова – це геніальний прояв людського духу. Дейвід Кристал, один із світових експертів з питань мов, вважає, що мовна різноманітність -  це унікальна річ, і втрата кожної мови збіднює світ. Щоразу, коли втрачаємо мову, ми втрачаємо унікальне бачення світу.

Людина може володіти кількома мовами, залежно від її здібностей, нахилів і прагнень, але найкраще, найдосконаліше вона має володіти, звичайно, рідною мовою. І це не тільки тому, що цією мовою користується повсякденно, а й тому, що рідна мова – це невід’ємна частина Батьківщини, голос народу й чарівний інструмент, на звуки якого відгукуються найтонші, найніжніші струни людської душі.

Тож, де і коли народилася традиція святкування Міжнародного дня рідної мови?

Історія свята, на жаль, має дуже трагічне начало. Тобто, святкуємо ми цей день з присмаком гіркоти. 21 лютого 1952 року в Бангладеш влада придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеш став днем полеглих за рідну мову. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року цей день відзначають і в Україні.

Це свято для ліцеїстів ДНЗ «Мелітопольський торгово-професійний ліцей» вже стало традиційним. Щороку 21 лютого проводиться урочиста лінійка, мовні години та конкурс знавців рідної мови. Це один із тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу, посіяти у своєму серці хоча б одну зернину любові до рідної мови. Усі ми повинні пам'ятати і дбати про те багатство, яке є у кожного із нас, його ми не завжди пам'ятаємо, не завжди цінуємо, але без нього не можемо жити. І багатство це - наша рідна мова.

 Батьківщина починається з батька і матері, з оселі, де ми вперше побачили світ, з мови, якою розмовляють ваші батьки, з подвір'я бабусі чи дідуся, до яких в їздимо у гості.

Люблю тебе, моя Вітчизно мила,

Твої поля і небо голубе,

Бо ти дала мені малому крила,

Та як же не любить мені тебе.

Приємно спостерігати, що більшість учнів нашого ліцею прагнуть пізнати краще рідну мову. Є впевненість, що наше суспільство стане сильнішим і багатшим, маючи талановиту молодь!

 

Викладач української мови та літератури

Кардашова Наталя Григорівна








Додав: mtpl2011 (07.03.2012)
Переглядів: 1634 | Коментарі: 1 | Теги: мови, свято, рідної | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1

Писец))))))

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пользователи
Гости сайта