КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА Професія: "Бармен” Кваліфікація: 4-й розряд
Завдання і обов’язки. Обслуговує споживачів: пропонує, показує, реалізує готові до споживання безалкогольні, слабоалкогольні напої (пиво, фруктові та мінеральні води, соки), кондитерські вироби, закуски, страви. Готує обмежений асортимент алкогольних та безалкогольних напоїв, холодних і гарячих страв, закусок. Складає заявки та отримує напої, кулінарну продукцію та покупні товари. Відбраковує неякісні товари за органолептичними показниками. Забезпечує зберігання напоїв, кулінарної оформляє вітрини та прилавки, утримує їх у належному стані. Експлуатує і обслуговує аудіо і відеоапаратуру. Контролює додержання споживачами культури поведінки. Веде необхідний облік, складає та здає товарні звіти. Підраховує та здає гроші. Проходить медичне обстеження в установленому порядку.
Повинен знати: -
асортимент,
рецептуру, технологію виготовлення, правила оформлення і відпуску обмеженого
асортименту алкогольних, слабоалкогольних коктейлів, напоїв, закусок, страв і кондитерських виробів; - температурні режими подавання коктейлів, напоїв, закусок, страв; - умови і терміни зберігання кулінарної продукції та покупних товарів; - основи раціонального та безпечного харчування; - правила етикету і техніку обслуговування споживачів за барною стійкою та в залі; - правила роботи підприємств громадського харчування; - правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями; - правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами; - форми розрахунків із споживачами, в тому числі за кредитними картками; - порядок оформлення рахунків і розрахунку по них із споживачами; - правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; - правила експлуатації відео та аудіотехніки; - іноземну мову міжнародного спілкування в межах розмовного мінімуму; - правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.
Кваліфікаційні вимоги. Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації "кваліфікований робітник” за професією бармена 4 розряду без вимог до стажу роботи або підвищення кваліфікації і стаж роботи за технологічно суміжними професіями офіціанта або буфетника 4 розряду не менше 1 року або 3 розряду не менше 2 років та кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням кваліфікації бармена 4 розряду.
Приклади робіт: - приготування безалкогольних коктейлів; - приготування молочних безалкогольних коктейлів; - приготування коротких, середніх та довгих змішаних напоїв; - приготування оригінальних коктейлів; - приготування групових змішаних напоїв; - приготування соусів, салатів та бутербродів; - приготування холодних закусок з риби, морепродуктів, м’яса, птиці, яєць; - приготування гарячих закусок..
Кваліфікаційна характеристика передрукована з Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників "Торгівля та громадське харчування”, випуск 65, 2001 року.
|
||
Державний навчальний заклад
"Мелітопольський торгово—професійний ліцей"
Державна форма власності, ІІ рівень атестації
"Мелітопольський торгово—професійний ліцей"
Державна форма власності, ІІ рівень атестації