Державний навчальний заклад
"Мелітопольський торгово—професійний ліцей"


Державна форма власності, ІІ рівень атестації
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3

КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА 

Професія: "Бармен”

Кваліфікація: 4-й розряд

 

Завдання і обов’язки.

Обслуговує споживачів: пропонує, показує, реалізує готові до споживання безалкогольні, слабоалкогольні напої (пиво, фруктові та мінеральні води, соки), кондитерські вироби, закуски, страви. Готує обмежений асортимент алкогольних та безалкогольних напоїв, холодних і гарячих страв, закусок. Складає заявки та отримує напої, кулінарну продукцію та покупні товари. Відбраковує неякісні товари за органолептичними показниками. Забезпечує зберігання напоїв, кулінарної оформляє вітрини та прилавки, утримує їх у належному стані. Експлуатує і обслуговує аудіо і відеоапаратуру. Контролює додержання споживачами культури поведінки. Веде необхідний облік, складає та здає товарні звіти. Підраховує та здає гроші. Проходить медичне обстеження в установленому порядку.

 

Повинен знати:


-              асортимент, рецептуру, технологію виготовлення, правила оформлення і відпуску обмеженого асортименту алкогольних,

слабоалкогольних коктейлів, напоїв, закусок, страв і кондитерських виробів;

-              температурні режими подавання коктейлів, напоїв, закусок, страв;

-              умови і терміни зберігання кулінарної продукції та покупних товарів;

-              основи раціонального та безпечного харчування;

-              правила етикету і техніку обслуговування споживачів за барною стійкою та в залі;

-              правила роботи підприємств громадського харчування;

-              правила роздрібної торгівлі алкогольними напоями;

-              правила роздрібної торгівлі тютюновими виробами;

-              форми розрахунків із споживачами, в тому числі за кредитними картками;

-              порядок оформлення рахунків і розрахунку по них із споживачами;

-              правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, ЕККА, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;

-              правила експлуатації відео та аудіотехніки;

-              іноземну мову міжнародного спілкування в межах розмовного мінімуму;

-              правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

 

Кваліфікаційні вимоги.

Професійно-технічна освіта з присвоєнням кваліфікації "кваліфікований робітник” за професією бармена 4 розряду без вимог до стажу роботи або підвищення кваліфікації і стаж роботи за технологічно суміжними професіями офіціанта або буфетника 4 розряду не менше 1 року або 3 розряду не менше 2 років та кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням кваліфікації бармена 4 розряду.

 

Приклади робіт:

-              приготування безалкогольних коктейлів;

-              приготування молочних безалкогольних коктейлів;

-              приготування коротких, середніх та довгих змішаних напоїв;

-              приготування оригінальних коктейлів;

-              приготування групових змішаних напоїв;

-              приготування соусів, салатів та бутербродів;

-              приготування холодних закусок з риби, морепродуктів, м’яса, птиці, яєць;

-              приготування гарячих закусок..

 

Кваліфікаційна характеристика передрукована з

Довідника кваліфікаційних характеристик професій

працівників "Торгівля та громадське харчування”,

випуск 65, 2001 року.

 

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пользователи
Гости сайта