Державний навчальний заклад
"Мелітопольський торгово—професійний ліцей"


Державна форма власності, ІІ рівень атестації
Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3

ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА  ХАРАКТЕРИСТИКА Випускника

Держаного навчального закладУ

«МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ   ТОРГОВО-ПРОФЕСІЙНИЙ   ЛІЦЕЙ»

 

1.      Професія:            7412 Кондитер

2.      Кваліфікація:     3 розряд

3.      Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати:

      –        асортимент, рецептури і технологію виготовляння простих тортів, тістечок, поштучних кондитерських і хлібобулочних виробів масового попиту, включаючи заміс тіста і виготовлення кремів, начинок, вимоги до якості;

      –        ґатунок борошна, його хлібопекарські якості;

      –        способи і прийоми оформлення виробів, техніку нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладними поєднанням фарб;

      –        техніку і способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, шоколадом, кремом;

      –        режим і тривалість випікання (смаження) виробів;

     –        правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;

       –        правила роботи підприємств харчування; санітарні правила для підприємств харчування;

       –        основи раціональної організації робочих місць;

       –        правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти:

        готувати прості масові торти, тістечка та інші поштучні кондитерські і хлібобулочні вироби з нанесенням трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб із різних видів сировини (борошняної, сирної маси або морозива);

        виготовляти різні види тіста, кремів, начинок, фаршів; готувати напівфабрикати, штампувати, формувати та викладати вироби на листи;

        оздоблювати вироби помадкою, марципаном, шоколадом, кремом тощо;

        передавати на гартування вироби з морозива;

        випікати (смажити) вироби;

       –        визначати готовність тістових заготовок до випікання, садити їх у піч або у варочні (пекарські) шафи, стежити за процесом випікання, закінченням випікання (варіння) виробів, виймати їх, охолоджувати.

     4.      Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

     а. раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

     б. дотримуватись норм технологічного процесу;

     в. не допускати браку в роботі;

     г. знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

     д. використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

     є. знати основи інформаційних технологій.

5.      Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Повна загальна середня освіта (по закінченні навчання). Без вимог до стажу роботи.

6.      Сфера професійного використання випускника

Виробництво інших харчових продуктів.

Виробництво хліба, хлібобулочних виробів; виробництво сухарів, печива, пирогів, тістечок з тривалим терміном зберігання.

7.      Специфічні вимоги:

7.1. Вік: по закінченні терміну навчання – не менше 16 років.

7.2. Стать: чоловіча, жіноча.

7.3. Медичні обмеження.

 

Освітньо-кваліфікаційна характеристика передрукована з Державного стандарту професійно-технічної освіти

ДСПТО 7412.2-НО.55.3-5-2009

з професії «Кондитер»

 


ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА  ХАРАКТЕРИСТИКА Випускника

Держаного навчального закладУ

«МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ   ТОРГОВО-ПРОФЕСІЙНИЙ   ЛІЦЕЙ»

 

1.      Професія:            7412 Кондитер

2.      Кваліфікація:     4 розряд

3.      Кваліфікаційні вимоги

  Повинен знати:

        –        асортимент, рецептури, технологію і режими виготовлення кексів, рулетів, печива, складних видів тортів і тістечок;

        –        способи і техніку нанесення складного багатокольорового малюнка;

        –        способи і техніку складання малюнка;

        –        види сировини, що використовується для виготовляння кондитерських виробів;

       –        правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;

        правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Повинен уміти:

        виготовляти різноманітні кекси, рулети, печиво вищого ґатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів;

        здійснювати фігурне нарізання випечених напівфабрикатів, формувати, виготовляти деталі малюнка, оздоблень для тортів з шоколаду, крему, бізе;

        підбирати крем за кольорами, наносити малюнок;

        складати малюнок з різних дрібних та середніх деталей;

        візуально перевіряти суміщення кольорових елементів і деталей малюнка, а також вагу готових тортів і тістечок.

4.      Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

а. раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці;

б. дотримуватись норм технологічного процесу;

в. не допускати браку в роботі;

      г. знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

д. використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо);

     є. знати основи інформаційних технологій.

     5.       Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти

Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – "Кондитер 3 розряду”:

        за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах ІІ та ІІІ атестаційного рівня без вимог до стажу роботи;

        за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією "Кондитер 3 розряду” не менше 1-го року.

6.      Сфера професійного використання випускника

Виробництво інших харчових продуктів.

Виробництво хліба, хлібобулочних виробів; виробництво сухарів, печива, пирогів, тістечок з тривалим терміном зберігання.

7.      Специфічні вимоги:

7.1. Вік: по закінченні терміну навчання не менше 16 років.

7.2. Стать: чоловіча, жіноча.

7.3. Медичні обмеження.

 

 

Освітньо-кваліфікаційна характеристика передрукована з Державного стандарту професійно-технічної освіти

ДСПТО 7412.2-НО.55.3-5-2009

з професії «Кондитер»

 


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Пользователи
Гости сайта