ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА Випускника Держаного навчального закладУ «МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ ТОРГОВО-ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ»
1. Професія: 7412 Кондитер 2. Кваліфікація: 3 розряд 3. Кваліфікаційні вимоги Повинен знати: – асортимент, рецептури і технологію виготовляння простих тортів, тістечок, поштучних кондитерських і хлібобулочних виробів масового попиту, включаючи заміс тіста і виготовлення кремів, начинок, вимоги до якості; – ґатунок борошна, його хлібопекарські якості; – способи і прийоми оформлення виробів, техніку нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладними поєднанням фарб; – техніку і способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, шоколадом, кремом; – режим і тривалість випікання (смаження) виробів; – правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; – правила роботи підприємств харчування; санітарні правила для підприємств харчування; – основи раціональної організації робочих місць; – правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни. Повинен уміти: – готувати прості масові торти, тістечка та інші поштучні кондитерські і хлібобулочні вироби з нанесенням трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб із різних видів сировини (борошняної, сирної маси або морозива); – виготовляти різні види тіста, кремів, начинок, фаршів; готувати напівфабрикати, штампувати, формувати та викладати вироби на листи; – оздоблювати вироби помадкою, марципаном, шоколадом, кремом тощо; – передавати на гартування вироби з морозива; – випікати (смажити) вироби; – визначати готовність тістових заготовок до випікання, садити їх у піч або у варочні (пекарські) шафи, стежити за процесом випікання, закінченням випікання (варіння) виробів, виймати їх, охолоджувати. 4. Загальнопрофесійні вимоги Повинен: а. раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці; б. дотримуватись норм технологічного процесу; в. не допускати браку в роботі; г. знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; д. використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); є. знати основи інформаційних технологій. 5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти Повна загальна середня освіта (по закінченні навчання). Без вимог до стажу роботи. 6. Сфера професійного використання випускника Виробництво інших харчових продуктів. Виробництво хліба, хлібобулочних виробів; виробництво сухарів, печива, пирогів, тістечок з тривалим терміном зберігання. 7. Специфічні вимоги: 7.1. Вік: по закінченні терміну навчання – не менше 16 років. 7.2. Стать: чоловіча, жіноча. 7.3. Медичні обмеження.
Освітньо-кваліфікаційна характеристика передрукована з Державного стандарту професійно-технічної освіти ДСПТО 7412.2-НО.55.3-5-2009 з професії «Кондитер»
ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА Випускника Держаного навчального закладУ «МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ ТОРГОВО-ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ»
1. Професія: 7412 Кондитер 2. Кваліфікація: 4 розряд 3. Кваліфікаційні вимоги Повинен знати: – асортимент, рецептури, технологію і режими виготовлення кексів, рулетів, печива, складних видів тортів і тістечок; – способи і техніку нанесення складного багатокольорового малюнка; – способи і техніку складання малюнка; – види сировини, що використовується для виготовляння кондитерських виробів; – правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі; – правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни. Повинен уміти: – виготовляти різноманітні кекси, рулети, печиво вищого ґатунку роздрібного асортименту, торти і тістечка з різноманітної сировини (борошняного тіста, сирної маси, морозива) зі складним багатокольоровим візерунком, з роздільним розміщенням дрібних та середніх деталей малюнка та з різними традиційними переходами тонів; – здійснювати фігурне нарізання випечених напівфабрикатів, формувати, виготовляти деталі малюнка, оздоблень для тортів з шоколаду, крему, бізе; – підбирати крем за кольорами, наносити малюнок; – складати малюнок з різних дрібних та середніх деталей; – візуально перевіряти суміщення кольорових елементів і деталей малюнка, а також вагу готових тортів і тістечок. 4. Загальнопрофесійні вимоги Повинен: а. раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці; б. дотримуватись норм технологічного процесу; в. не допускати браку в роботі; г. знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; д. використовувати в разі необхідності засоби попередження та усунення природних і небезпечних негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); є. знати основи інформаційних технологій. 5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти Попередній освітньо-кваліфікаційний рівень – "Кондитер 3 розряду”: – за умови продовження первинної професійної підготовки в професійно-технічних навчальних закладах ІІ та ІІІ атестаційного рівня без вимог до стажу роботи; – за умови підвищення кваліфікації стаж роботи за професією "Кондитер 3 розряду” не менше 1-го року. 6. Сфера професійного використання випускника Виробництво інших харчових продуктів. Виробництво хліба, хлібобулочних виробів; виробництво сухарів, печива, пирогів, тістечок з тривалим терміном зберігання. 7. Специфічні вимоги: 7.1. Вік: по закінченні терміну навчання – не менше 16 років. 7.2. Стать: чоловіча, жіноча. 7.3. Медичні обмеження.
Освітньо-кваліфікаційна характеристика передрукована з Державного стандарту професійно-технічної освіти ДСПТО 7412.2-НО.55.3-5-2009 з професії «Кондитер» |
||
Державний навчальний заклад
"Мелітопольський торгово—професійний ліцей"
Державна форма власності, ІІ рівень атестації
"Мелітопольський торгово—професійний ліцей"
Державна форма власності, ІІ рівень атестації