ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА Випускника Держаного навчального закладУ «МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ ТОРГОВО-ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ» 1. Професія: 5220 Продавець продовольчих товарів 2. Кваліфікація: 3 розряд 3. Кваліфікаційні вимоги Повинен знати: - асортимент товарів, класифікацію, характеристику, сировину, харчову цінність товарів, терміни зберігання даної групи, роздрібні ціни на товари, ознаки доброякісності товарів, види браку, відходів і порядок їх списання; - правила розшифрування штрихового коду товару, зчитування даних маркування товарів, порядок розрахунку із споживачами, в тому числі за кредитними картками; - правила зберігання товарів і терміни їх реалізації; - правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, РРО; - правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду; - форми і методи обслуговування покупців, правила продажу продовольчих товарів; - правила торговельного обслуговування населення; - порядок проведення інвентаризації; - основи ціноутворення та оподаткування; сфери застосування інформаційних технологій, основи правового регулювання в торгівлі; - правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни. Повинен уміти: - приймати товари; - перевіряти заповнення тарних одиниць, їх кількість та вагу, підраховувати штучні товари, перевіряти якість за результатами зовнішнього огляду; - забезпечувати зберігання товарів за кількістю та якістю; - готувати товари до продажу: перевіряти цілісність пакування, розпаковувати із зовнішньої тари, перевіряти наявність маркувальних даних і якість після зберігання; - перебирати, протирати, зачищати, нарізати, фасувати товари; - забезпечувати наявність відповідно оформлених цінників; - розміщувати і викладати товари за групами, видами, сортами з дотриманням правил товарного сусідства; - готувати робоче місце до роботи: встановлювати і перевіряти справність ваговимірювальних приладів, реєстраторів розрахункових операцій, виробничого інвентарю, інструментів; отримувати і готувати пакувальний матеріал; - пропонувати і показувати товари;консультувати покупців про властивості, смакові особливості, кулінарне призначення та харчову цінність товарів; - пропонувати взаємозамінні і нові товари, а також супутні товари; - нарізати, зважувати і упаковувати товари, підраховувати вартість покупки, перевіряти реквізити чека, видавати покупку; - підраховувати гроші, здавати їх у встановленому порядку; - прибирати нереалізовані товари і тару; - готувати товари до інвентаризації; - контролювати своєчасне поповнення робочого запасу товарів і терміни реалізації продуктів (що швидко та надто швидко псуються); - брати участь в оформленні прилавкових вітрин. 4. Загальні вимоги Повинен: а. раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці; б. дотримуватися норм технологічного процесу; в. не допускати браку в роботі; г. знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, дотримуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; д. використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); е. знати інформаційні технології. 5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти Повна або базова загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи. 6. Сфера професійного використання випускника Торгівля та громадське харчування. Торгівля продовольчими товарами (за видами). 7. Специфічні вимоги: 7.1. Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років. 7.2. Стать: чоловіча, жіноча. 7.3. Медичні обмеження.
ОСВІТНЬО-КВАЛІФІКАЦІЙНА ХАРАКТЕРИСТИКА Випускника Держаного навчального закладУ «МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ ТОРГОВО-ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ» 1. Професія: 5220 Продавець непродовольчих товарів 2. Кваліфікація: 3 розряд 3. Кваліфікаційні вимоги Повинен знати: - асортимент, якісні характеристики товарів певної групи та виробників товарів, зберігання, технічні можливості, ознаки браку; - умови експлуатації, гарантійні терміни служби, перелік додаткових послуг, що надаються покупцеві; - перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню); - правила підготовки товарів до продажу; - способи показу і упакування товарів; - принципи розміщення, викладки товарів і оформлення прилавкових вітрин; - правила розшифрування артикулів, штрихового коду товару; - прийоми підбору, примірки, відмірювання, відрізу, комплектування товарів; шкали розмірів і правила їх визначення; - правила зберігання порядок використання товарно-касових книг; - правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, ЕККА; - правила використання та призначення в торгово-технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів; - порядок розрахунку з покупцями; - правила поводження з тарою; - порядок обміну товарів; правила продажу непродовольчих товарів; - правила торговельного обслуговування населення; - правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни. Повинен уміти: - обслуговувати покупців, показувати товари, демонструвати їх в дії, консультувати щодо конструктивних особливостей окремих видів товарів, їх призначення, властивостей, якості, правил догляду за ними, цін, стану моди поточного сезону; - здійснювати відмірювання, зважування, підрахунок вартості покупки, зчитувати сканером штрих-кодові позначки товару, відбивати вартість покупки на електронному контрольно-касовому апараті (ЕККА) (або перевіряти реквізити наданого чеку), видавати покупку; - готувати товар до продажу, розпаковувати, розглядати зовнішній вигляд виробу, комплектувати, перевіряти експлуатаційні властивості, підпрасовувати; - готувати робоче місце: перевіряти наявність та справність торгово-технологічного обладнання, інвентарю та інструментів, готувати до роботи ЕККА або контрольно-касову книгу, отримувати і готувати пакувальний матеріал; - розміщувати та викладати товари за групами, видами, сортами з урахуванням товарного сусідства, частоти попиту та зручності роботи; - заповнювати та прикріплювати ярлики ціни; - оформляти вітрини прилавків; - підраховувати гроші (чеки) та здавати їх у встановленому порядку; - звіряти суму реалізації з показниками касового лічильника; - прибирати нереалізовані товари і тару; - готувати товари до інвентаризації. 4. Загальні вимоги: Повинен: а. раціонально і ефективно організовувати працю на робочому місці; б. додержуватися норм технологічного процесу; в. не допускати браку в роботі; г. знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватися норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; д. використовувати в разі необхідності засоби попередження і усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); е. знати інформаційні технології. 5. Вимоги до освітнього рівня осіб, які навчатимуться в системі професійно-технічної освіти Повна або базова загальна середня освіта. Без вимог до стажу роботи. 6. Сфера професійного використання випускника Торгівля. Торгівля непродовольчими товарами (за видами). 7. Специфічні вимоги: 7.1. Вік: після закінчення терміну навчання – не менше 18 років. 7.2. Стать: чоловіча, жіноча. 7.3. Медичні обмеження.
Освітньо-кваліфікаційна
характеристика передрукована з Державного стандарту професійно-технічної освіти ДСПТО 5220. H55050-2006 з професії «Продавець непродовольчих товарів» |
||
Державний навчальний заклад
"Мелітопольський торгово—професійний ліцей"
Державна форма власності, ІІ рівень атестації
"Мелітопольський торгово—професійний ліцей"
Державна форма власності, ІІ рівень атестації